– Det nærmeste du kommer lokomotiv på sjøen

Nils Wenaas bruker båten hele året under krevende forhold på vestlandskysten. Da er det viktig å ha en båt han kan stole på uansett vær og vind. Det fant han i sin nye Sargo 36 Explorer, men Nils er slett ingen fersk Sargo-eier.

Vestlandet. Hele året.

Han er bosatt utenfor Molde og bruker båten på et krevende kyststrekke i Norge. Nils Wenaas har vokst opp med sjø, fiske og båtliv, og eid flere båter gjennom årene. – Vi har hatt alt fra en seksten fots Rana-jolle til en større cabincruiser på femti fot. Etter hvert ville vi ha en mer praktisk båt som var lettere å bruke, og som en person kunne håndtere i all slags vær. En båt som skulle tåle mye juling uten at noe ble ødelagt eller skadet, og som jeg enkelt kunne fiske og dra teiner med. Valget falt på en Minor 34 i 2007, forteller Wenaas.

 

Nils har også en Selfa Speedsjark på 35 fot som brukes til yrkesfiske, og er for eksempel på Lofotfiske fra februar til mars hvert år og drar opp cirka 36 tonn torsk. Han er med andre ord godt vant med vær og vind langs kysten.

Trygt

Møtet med kvaliteten og funksjonaliteten i båten fra Sarins Båtar i Finland gjorde derfor at 34-foteren svarte til forventningene. – Vi følte oss aldri utrygge om bord, og jeg vil påstå vi var ute i skikkelig ruskete vær, fremhever han.

Sargo 36

I fjor vår oppgraderte han og hentet hjem flaggskipet til Sargo – en splitter ny Sargo 36 Explorer fra fabrikken i Finland. – Jeg og en kamerat kjørte båten hjem til Nord-Vestlandet, en distanse på cirka 1 500 nautiske mil, og på denne turen fikk vi testet henne skikkelig og at alt fungerte som det skulle. Det hører med til historien at det var mye dårlig vær på turen, og eneste feilen var en flaggstangholder som knakk i sterk kuling. Det ordnet fabrikken opp i umiddelbart. Oppfølgingen fra både fabrikken og FG Racing har vært veldig ryddig og alt har gått på skinner hele veien. På tidligere båter har det vært en god del reklamasjonsarbeid, men her har alt fungert perfekt. Båtene er godt sammenskrudd, og det er brukt innsatsvarer av høy kvalitet, forteller den erfarne båtbrukeren. Kanskje det var en av grunnene til at kameraten senere kjøpte hans gamle Minor 34?

Hustadvika

Nils Wenaas har feriested på et fraflyttet fiskevær ytterst i havgapet ved Hustadvika, og båtsesongen er kun avbrutt av en liten påskepuss på land.

– Båten egner seg ypperlig til helårsbruk. Også for overnatting. I sommer hadde vi for eksempel mange fine turer på Nord-Vestlandet og ferierte fire personer med god komfort. Den går meget fint i sjøen, og oversikten rundt deg er perfekt i forhold til det jeg har vært vant med tidligere, der baugen gjerne var høyt oppe med dårlig sikt. Båten er meget stabil selv i dårlig vær, og etter min mening er vel Sargoen det nærmeste man kommer et lokomotiv på sjøen, avslutter han.