Cabincruiser – hytte på sjøen

Ønsker du å ta med hele familien eller bare din kjære på eventyr, bytte nabo og omgivelser akkurat når du vil, er cabincruiseren «hytte på sjøen» – ofte med akkurat samme komfort som hjemme.

Cabincruiser er i denne sammenheng en vid båttype som kan deles i flere underkategorier. Når du først har bestemt deg for å bruke båten som en hytte, dra på båtferie og ha god komfort om bord, kan du begynne å se nærmere på en rekke typer av bobåter.

En Elling E4 i solnedgang – på tokt mot ukjente farvann og nye opplevelser.

Cabincruiseren er gjerne større og har mer komfort enn daycruiserne, selv om overgangen kan være nokså flytende. Grovt sett er gjerne cabincruiseren fra 30 fot og oppover, og det finnes flere typer. Noen er lukket med «bakvegg» slik at du får et separat akterdekk og en salong og førerposisjon innendørs – som kan være behagelig om du skal bruke båten på kjølige dager og årsperioder. Noen av disse har i tillegg flybridge med førerposisjon og sofagruppe og solseng «på taket», mens andre har store soltak og lufteluker istedenfor.

Cabincruisere er populære familiebåter. Her Greenline 40.

Noen cabincruisere har nedfelte, brede dollbord på en eller begge sider for enklere bevegelighet om bord. En båttype her heter trawler, som grovt sett er saktegående båter med stor dieselkapasitet og rekkevidde/drivstofføkonomi, samt bredt skansedekk og god komfort.

Det finnes også cabincruisere som er mer åpne med kalesjeløsninger for solfylte dager. Skrogene skiller seg også fra hverandre. Noen er halvplanende, beregnet for lavere hastigheter og med dypere kjøl og har strak aksel, mens andre er planende med drev og beregnet for høyere hastigheter.

Cabincruisere egner seg ofte for lange ferier til nære og fjerne kyster.

Er du på jakt etter en hytte på sjøen for å kunne overnatte og bo om bord over lengre tid, eller ønsker å kjøre langt, er det verdt å ta en nærmere titt på de ulike cabincruiserne som finnes. Og selv om vi i denne gruppen finner de største båtene som finnes på Båtsøk.no, fortvil ikke – en cabincruiser ligger gjerne stødigere i vannet og driver ikke av så lett – og er ofte enklere å manøvrere enn mindre båter.

Så hva bør jeg tenke på?

  • Layout og planløsning er ekstra aktuelt her. Hvor mange lugarer og senger behøver du? Bør barna ha egen kabin for å bli med på lengre tur? Er det god nok spiseplass?
  • Fart, sjøegenskaper og drivstofføkonomi: Motorisering og skrogform, samt hvordan båten er konstruert for å bli brukt (primært CE-kategori), er viktig å danne seg et bilde av.
  • Bokomfort og lagringsplass: Dette skiller gjerne båter fra hverandre. Noen har mye skap- og skuffeplass, og funksjonell bysse med god arbeidshøyde og skikkelig lagringsplass. Det er utrolig hvor mye plass man gjerne behøver for å feriere i noen uker.
  • Vedlikehold: Er materialene enkle å holde rene og vedlike, og takler de norsk klima?
  • Bruksområde: Skal du bruke båten i kalde perioder, vil du kanskje ha mulighet for å lukke kulda ute. Finnes det solseng og sosiale uteområder?

10-12 meter (32-40 fot)

12-14 meter (40-46 fot)

14-15 meter (46-50 fot)

Over 15 meter

Se alle cabincruisere