BRIG Navigator 26 får verdenspremiere på 1 500 nm

Verdens største RIB-produsent, BRIG, legger verdenspremieren av sitt nye flaggskip i Navigator-serien, Navigator 26, langs en av verdens tøffeste og lengste kyststriper. – Fra Hankø til Kirkenes. Turen skal kjøres av to erfarne båtførere, der en er verdensmester i offshore.

Atle Staff har en 25 år lang karriere bak seg i båtsporten med 5x verdensmester-trofeer i Offshore-racing klasse 3 og 2. Sammen med Thomas Nielsen, som har førti års erfaring innen motorsport, legger han i disse dager ut på «BRIG Norwegian Challenge» med BRIGs nyhet. Båten har selvfølgelig fått det gamle teamnavnet “Hot Staff”.

BRIG-importør
Atle M Staff driver i dag Hankø Marina, som er importør for BRIG-båtene i Norge – og som nå har sikret seg første byggenummer av Navigator 26, og som skal teste RIBen i fullskala langs Norskekysten.

– BRIG er i dag verdens største RIB produsent og med deres 29 års byggeerfaring, gode rutiner, lekre design og høye kvalitet har BRIG blitt en premium båt. Dette ser og merker kunden på første prøvetur, sier Staff. Brig Eagle 8 vant også den prestisje tunge “Årets båt”, som deles ut i Dusseldorf hvert år.

Fordelen med Hankø Marina er beliggenheten – rett ved tøffe testforhold.

– Verftet har stor tiltro til riggingen og kompetansen vi har her i Norge. Kysten er tøff, variert og værhard, og kompetansen til brukerne er ganske høy. Norge har seilt opp som BRIGs 5. største land, og vi har tett dialog med Mercurys testteam for å optimalisere performansen, forteller Staff.

Navigator 26 ankom Hankø 17. august, og når vi besøker marinaen samme dag er allerede den norske importøren i gang med å ettermontere ekstrautstyr. Båten skal rigges for langtur med blant annet VHF, AIS, nødbluss, drivanker, flytedresser, redningsflåte og medlemsskap i Redningsselskapet. I tillegg skal Mercurys testteam i samarbeid med Hankø Marina gjøre optimaliseringer på motorrigg og propellvalg. Balanse og vektfordeling er også sentralt. Allerede torsdag samme uke viser triptelleren 20 timer med testing.

Verftet har stor tiltro til riggingen og kompetansen vi har her i Norge. Kysten er tøff, variert og værhard, og kompetansen til brukerne er ganske høy.

– Kjøreturen på 1 500 nautiske mil håper vi kan gi oss en oversikt over hva som er veldig bra, og hva vi kan forbedre. De største utfordringene på turen er været og helsa. Vi kjører så lenge begge disse er bra.

Ole og Atle sjekker instrumentene for avreise.

Hvorfor legger dere ut på en slik tur?

– Vi har verdens fineste kystlinje, og vi ønsker å tilegne oss god produktkunnskap. Dessuten har vi fått muligheten til å være testsenter for flaggskipet i Navigator-serien. Det er en gyllen mulighet, forteller en engasjert Staff. Han utelukker ikke at de neste år kan invitere BRIG-eiere på den samme turen. – Vi ser at BRIG-eiere bruker båten sin mer, og mange ønsker også å utvide sesongen, så det er helt sikkert en del som vil være med på hele eller deler av turen, forteller Staff.

Vi ser at BRIG-eiere bruker båten sin mer, og mange ønsker også å utvide sesongen, så det er helt sikkert en del som vil være med på hele eller deler av turen.

BRIG Norwegian Challenge har start på Hankø den 26. august avhengig av vær og vind, og går alt etter planen legger racerbåt-duoen i havn i Kirkenes etter to uker på tur. – Vi kjører etter CE-merkingen (kategori B, red. anm.) og sunt båtvett. For denne båten betyr det i praksis maks 3 meter medsjø og 2 meter motsjø. Planen er å kjøre dagsetapper på mellom 150 og 300 nautiske mil over 8-10 timer. Med 30 knop i snitt bruker vi fem dager og med 15 knop bruker vi ti dager. Jeg håper det blir et sted midt i mellom, forteller Staff. Nøyaktig reiserute blir tilpasset værsituasjonen, men planen er å kjøre innom Kristiansand, Bergen, Trondheim, Bodø, Narvik, Alta og Kirkenes.

Første testtur med Navigator 26

Planen er også å stoppe ved Atlanterhavsveien for å ta nasjonalromantiske bilder av en internasjonal nyhet med norske flagg som skal selge over hele verden.

Båten har drivstofftank på 340 liter, og en utfordring på turen blir å få tak i bensin lenger nord. – Vi lokaliserer marinaene som finnes langs kysten og kvalitetssjekker åpningstider og liknende. I tillegg har vi med en 100-liters ekstra tank, samt to 25-litere i tilfelle vi blir nødt til å fylle fuel litt unna sjøen. Bensin-tilgjengeligheten er ikke nødvendigvis like god som diesel lenger nord, forteller Atle. Han beregner å kunne kjøre cirka 8 timer på drivstoffbeholdningen om bord i 30 knop.

– Vi forbereder oss som om det skulle vært et race, uten å overdrive det. Faren er å planlegge seg i hjel uten at det blir noe tur.

BRIG har tre modellserier: 

Eagle: Leveres i 7 forskjellige størrelser, fra 11´til 33´, er familiecruisere med en konservativ  og trygg kjørestil og komfortabel innredning bygget for lange late dager på sjøen med vannskikjøring. Eeagle kommer også med solseng, og kjøleboks/kjøleskap og de større, har toalett og kabin osv.

Navigator: Kommer i 6 størrelser, fra 16´til 26´, er mer sportslige i kjørestilen, høyre konsoll, kan leveres med jockeystoler, 1 eller 2 motorer og henvender seg også til mer som en sportsbåt og mot proffmarkedet. Navigator-serien har flere innredningsløsninger avhengig av bruk. De leveres blant annet med jockeyseter, og her finner du ikke toalett, solseng og bord, men masse stuveplass og andre finesser. Det blir mer en offroad på sjøen, men fortsatt med den veldig gode BRIG sjøegenskapene.

Falcon: Innstegsmodellen og kommer i 10 forskjellige størrelser fra 10´ til 19´. Disse er lettere i vekt og enklere innredet. Passer godt som Tender eller som ungdomsbåt.

Godt utstyrt
Hankø Marina utstyrer BRIG med mye ekstrautstyr fra faste samarbeidspartnere. 

Dette eksemplaret har 12-tommers kartplottere og vhs med AIS fra Simrad, CoastKey trådløs dødmannsknapp, JL audio og aktiv trim fra Mercury.

Med Mercury Verado på 300-hestekrefter har teamet målt toppfarten til 50 knop før justeringer og propellvalg, men RIBen er godkjent for inntil 400 hestekrefter, singel eller dobbel installasjon.

Du kan følge hele turen via vår direkteside her